Aku vrtačky a šroubováky

Aku vrtačka patří do základní výbavy řemeslníků a domácích kutilů. Vrtání a povolování či utahování šroubů jsou hlavní činnosti, při kterých aku vrtačka přijde vhod. Víte, jak podle vašich požadavků koupit vhodný model? Poradíme vám, jak vybrat aku vrtačku.

Aku vrtačka, aku šroubovák nebo aku vrtačka s příklepem

Předtím, než se vrhneme na parametry výběru aku vrtačky, je zapotřebí vnést trochu pořádku do názvosloví. Setkáte se totiž se třemi velmi podobnými typy nářadí. Všechny disponují akumulátorem – pro jejich provoz není nutné připojení do sítě.

Aku vrtačka

Aku vrtačka je perfektní pro vrtání do kovu a dřeva. Na vrtání do zdi obvykle aku vrtačky nemají dostatečný výkon. Pro tuto činnost je lepší zvolit modely, které se zapojují přímo do zásuvky. Aku vrtačka si bez problémů poradí se šroubováním, nicméně pro tuto činnost může být příliš rozměrná a těžká. Zejména na hůře přístupných místech tyto faktory pocítíte.

Hlavní výhodou aku vrtačky je její univerzálnost. Zvládne vrtání do kovu, dřeva a při dostatečné dávce trpělivosti a síly i do betonu. Kromě toho vám pomůže s povolováním a utahováním šroubů. Přestože při některých úkonech bude aku vrtačka kompromisní řešení, jedná se o nejoblíbenější a nejširší skupinu ze třech zmiňovaných typů.

Aku šroubovák

Levnější, méně univerzální nářadí, které je určeno k rychlému utahování a vytahování šroubů. Menší rozměry a nižší hmotnost odpovídají potřebám šroubování. Uživatelé se díky tomu dočkají většího pohodlí při práci a dostanou se do méně přístupných prostor. Aku šroubováky jsou perfektní na základní domácí práce, jako například montáž nábytku. Ocení je rovněž zaměstnanci provozů, kde je šroubování jednou z hlavních činností.

Aku vrtačka s příklepem/Příklepová aku vrtačka

Aku vrtačky s příklepem nejsou samostatným typem, jedná se o aku vrtačky vybavené příklepovým mechanismem. Ten vám umožní aku vrtačku použít i na vrtání do zdiva. Obecně však platí, že na tento typ vrtání jsou vhodnější jiné druhy vrtaček s vyšším výkonem.

Aku vrtačka: Motor

Motor aku vrtačky zásadně ovlivňuje cenu a způsob používání. Setkáte se s dvěma typy – elektromotorem a bezuhlíkovým motorem.

Aku vrtačky s elektromotorem

Elektromotory fungují na principu dvou různých typů magnetů. Permanentní magnety jsou umístěny na statoru, napájecí magnety na rotoru. Vznik elektrického napětí zajišťuje pohyb rotoru a uhlíky. Právě uhlíky jsou náchylné k opotřebení a dalším poruchám. S postupným opalováním uhlíků dochází ke zhoršení výkonu aku vrtačky.

Aku vrtačky s elektromotorem se hodí pro uživatele, kteří nebudou nářadí používat tak často. Hlavním lákadlem těchto vrtaček je nižší pořizovací cena. Kromě kratší životnosti musíte počítat s nižší efektivitou motoru.

Aku vrtačky s bezuhlíkovým motorem/Bezuhlíkové aku vrtačky

Bezuhlíkový motor najdete převážně v kvalitnějších vrtačkách. Magnety jsou umístěny rozdílně – permanentní se nacházejí na rotoru a napájecí na statoru. Jak název napovídá, v motoru nejsou žádné uhlíky. Motor je efektivnější a méně náchylný k poruchám. V praxi to znamená vyšší výkon a větší výdrž baterie. Hlavní nevýhodu představuje pořizovací cena.

Aku vrtačky: Základní parametry, na které se zaměřit

Otáčky a rychlostní stupně

Na rychlosti otáček závisí tempo vaší práce, ale také její pohodlí a přesnost. Rychlost otáček je u některých modelů možné regulovat.

  • Jednorychlostní aku vrtačky: Disponují jen jednou rychlostí jak pro vrtání, tak pro šroubování. Rychlost se obvykle pohybuje do 500 otáček za minutu.

  • Dvourychlostní aku vrtačky: Nižší stupeň rychlosti (cca do 500 ot./min) využijete při šroubování, vyšší stupeň (cca do 1700 ot./min) na vrtání.

  • Vícestupňové aku vrtačky: Modely, které poskytnou několik stupňů regulace otáček. Lépe s nimi nastavíte rychlost podle potřeby. S vícestupňovým provedením se setkáte spíše u dražších vrtaček.

Rychlost otáček aku vrtačky regulujete prostřednictvím ovládací spouště. Při pomalejších otáčkách vyvíjí aku vrtačka větší sílu. To se vám hodí především při šroubování či vrtání velkých průměrů. V rychlejších otáčkách se síla snižuje, což je ideální konstelace pro vrtání menších otvorů. Tyto zásady se vyplatí dodržovat, například šroubování na vysoké otáčky povede k poškození hlavy vrutu.

Maximální kroutící moment

Označovaný také jako točivý či utahovací moment. Jde o maximální točivou sílu, kterou aku vrtačka vyvine. Tento údaj určuje, jak komfortně budete šroub zavrtávat do daného materiálu. Kroutící moment se uvádí v newtonmetrech (Nm). Nižší hodnoty do 15 Nm poslouží při utahování šroubů v měkkých materiálech (např. dřevo). Na vruty do průměru cca 10 mm využijte vyšší točivý moment zhruba do 50–55 Nm. Více než 50 Nm je určeno na vrtání do tvrdých materiálů.

Aku vrtačky a aku šroubováky mohou být vybaveny obručí, kterou lze točivý moment podle potřeby nastavit. Obruč se nachází nad sklíčidlem. Většinou máte na výběr z několika přednastavených stupňů.

Typ akumulátoru

Akumulátor je stěžejní součástí aku vrtačky. Díky němu nemusíte mít zařízení připojené do sítě. Setkáte se s 3–4 různými typy akumulátorů.

  • Ni-Cd akumulátory: Na nikl-kadmiové baterie dnes již téměř nenarazíte, pouze u levnějších a dříve vyrobených modelů. Limitující byla hlavně nízká kapacita, která se promítla do omezené životnosti. Navíc výroba a likvidace těchto akumulátorů představuje velkou ekologickou zátěž.

  • Ni-Mh akumulátory: Nikl-metal hydridové akumulátory částečně nahradily Ni-Cd baterie. Oproti nim disponují větší kapacitou a jsou šetrnější k přírodě. Články ale poskytují jen slabé napětí, navíc se samovybíjejí. Proto je i jejich využití u aku vrtačky dnes spíše okrajové.

  • Li-ion akumulátory: V porovnání s předchozími variantami o něco dražší, ale prakticky ve všech ohledech lepší řešení. Lithium-iontové baterie se pyšní vysokým výkonem, velkou kapacitou a nízkou hmotností. Neztrácejí kapacitu, ani když je pravidelně nevyužíváte. V současné době jsou nejrozšířenější. Nabízí nejlepší poměr cena/výkon.

  • XR Li-ion, LiHD akumulátory: Výrobci v posledních letech přicházejí s novými alternativami. XR Li-ion a LiHD akumulátory patří k nejmodernějším typům. Do značné míry vycházejí z technologie Li-ion baterií. Některými úpravami, například změnou konstrukčního uspořádání článků, se podařilo zajistit ještě vyšší výstupní výkon a delší životnost baterie. Tyto výhody se promítají v ceně aku vrtačky.

Napětí a kapacita akumulátoru

Napětí akumulátoru je klíčový parametr, který ovlivňuje výkon přístroje. Udává se ve voltech (V). Standardně se napětí pohybuje mezi 3,6 V až 36 V. Aku vrtačky s nižším napětím slouží ke šroubování, na vrtání budete potřebovat přístroj s napětím alespoň 10,8 V. Pro běžné domácí využití stačí většině kutilů jen o málo výkonnější aku vrtačka, zhruba s napětím okolo 14 V. Kvalitnější aku vrtačky lépe přizpůsobeny na vrtání mají napětí mezi 16–24V nebo 24 V a vyšší.

Kapacita akumulátoru vám naznačí, jak dlouho vydrží aku vrtačka v chodu do vybití. Tento údaj se uvádí v ampérhodinách (Ah). Čím vyšší kapacita, tím déle můžete s vrtačkou dělat. Standardem by měla být kapacita akumulátoru 1,5 Ah. S dvojnásobnou kapacitou dokážete pracovat již na profesionálnější úrovni. K dostání jsou rovněž aku vrtačky se dvěma akumulátory. S nimi se zcela vyhnete neplánovaným pauzám na dobíjení. Nabití klasickými nabíječkami trvá 3–5 hodin, s rychlonabíječkou i méně než půl hodiny.

Hmotnost

Hmotnost aku vrtačky do zásadní míry určuje, jak se vám s přístrojem bude pracovat. Jednotlivá zařízení se svojí hmotností značně liší. Malé aku šroubováky váží klidně 300 gramů, zatímco příklepová vrtačka mnohdy přesahuje až 2 kilogramy. To už je podstatný rozdíl, který působí na přesnost práce a únavu rukou.

Důležité je zvolit přístroj adekvátní vašim potřebám. Pokud příklep nikdy nevyužijete, vrtáte jednou do roka, ale šroubujete skoro každý víkend, pak nemá cenu kupovat super výkonný přístroj. Smysl dává spíše dobrý aku šroubovák. Hmotnost aku vrtačky nejčastěji činí 1,2–1,8 kg, vrtací šroubovák má zpravidla méně než 1,2 kg. Na hmotnosti se významně podílí samotný akumulátor.

Aku vrtačky: Cena

Kolik aku vrtačka stojí? Nejlevnější aku vrtačky několik stovek, ty nejlepší až několik desítek tisíc korun. V obou případech jde do určité míry o extrémní řešení, které většina uživatelů nebude volit. Podívejte se na nejprodávanější aku vrtačky, které lze rozdělit do několika cenových kategorií.

Do 2 tisíc korun pořídíte základní aku šroubováky nebo aku vrtačky, u kterých musíte počítat s vyšší hmotností, nižším napětím i točivým momentem a delší dobou nabíjení. Mezi 2–5 tisíci korun už koupíte velice kvalitní modely – především lehčí a výkonnější. Otáčky a kroutící moment budou přizpůsobeny vrtání. Kromě toho se výrazně zkrátí doba nabíjení. V této relaci dostanete například populární Makita aku vrtačky či aku vrtačky Bosch.

Kategorie od 5 do 10 tisíc korun se dá označit jako poloprofesionální. Samozřejmostí by měl být větší počet akumulátorů, rychlonabíjení, vysoký točivý moment, plynulé nastavení otáček a příklepový mechanismus. Více než 10 tisíc korun investují do aku vrtačky profesionálové, kteří s ní pracují každý den. Za tuto cenu získají nejvýkonnější přístroje s nejlepšími parametry.

Zobrazit více
Filtrovat zboží (3580 produktů)
Cena
Výrobce
Zobrazit více možností (100)
Typ
Max. kroutící moment
Hmotnost s akumulátorem
Typ akumulátoru
Napětí
Doba nabíjení
Počet aku
Vlastnosti